NPK (Het Noordelijk Pinkster Kamp)

Het Noordelijk PinksterKamp (NPK) is het grootste jaarlijks terugkerende scoutingkamp van Europa. Het hoofddoel van het evenement is het leggen van nieuwe contacten en het onderhouden van bestaande contacten met andere scoutinggroepen. Daarnaast is het ook gewoon een spannend en avontuurlijk kamp waarbij je kampeervaardigheden kunt leren (verbeteren) en waarbij ook allerlei spellen en andere scoutingtechnieken aan bod komen.

 

Dit gebeurt voor iedere speltak in jaarlijks een ander thema. Per leeftijdsgroep wordt vanuit een thema een activiteitenprogramma aangeboden. Bij de totstandkoming daarvan hebben de deelnemers en/of hun leiding een grote inbreng. In het programma worden vernieuwende, stimulerende en verrassende elementen verwerkt. Naast het programma is het kamperen op zichzelf een leuke, leerzame activiteit. Met name bij de scouts- en explorers leeftijdsgroep vormt het verbeteren van de kampeertechniek een wezenlijk onderdeel van het kamp. Voor het hele NPK geldt dat van de specifieke scouting kampeerwijze wordt uitgegaan; simpel en ten opzichte van het milieu verantwoord kamperen staan daarbij centraal.

Het hele kamp duurt van vrijdag tot en met dinsdag voor scouts, explorers en pivo’s. Voor de welpen duurt het van vrijdag t/m maandag en voor de bevers van zaterdag t/m maandag.
Op maandag is de traditionele bezoekersdag. Belangstellenden zijn dan welkom om een kijkje te komen nemen.
Deelnemers schrijven niet individueel maar met hun hele scoutinggroep in en bouwen dan met zelf meegebrachte materialen hun eigen stukje kampterrein op. Tenten, keukens, vuurtafels en wasplaatsen maken dat er elk jaar binnen een aantal uren een waar dorp uit de grond gestampt lijkt te worden.
Op het middenterrein verrijst jaarlijks een waar “winkelcentrum” waar van alles te beleven valt.
Een ander deel van het terrein is “Bronbeek”, een gedeelte waar stafleden die een centrale functie hebben tijdens het kamp eventueel met hun partners en kinderen kunnen overnachten. Voor de aanwezige kinderen is er een activiteitenprogramma. Hoewel het NPK en Bronbeek vlak bij elkaar liggen, hebben ze inhoudelijk weinig met elkaar te maken.